van Bergen Kolpa Architecten

Cohousing Garden Rooms

Client: Estrade projecten, Rotterdam
Renter: Stichting Pameijer
Project: 37 care houses and appartments for young people with a collective program and a covered veranda, overlooking collective gardens
Location: Barbeelsingel Hoogvliet
Planning: design 2008-2009, construction 2010-2011
Buildingcosts: 2.000.000 euro
Construction engineer: CAE Nederland
Building physics: LBP Raadgevende Ingenieurs
Building management: van Reisen bouwmanagment & advies
Contractor: Dura Vermeer Bouw Rotterdam BV
Prizes: Hedy d'Ancona Prijs 2012 and the World Architecture Festival Award 2011

Click here for national television broadcasts of SBS6 Hart van Nederland and tv Rijnmond from the Cohousing Garden.

Project Garden Rooms forms, as a part of the garden town of Hoogvliet, an urban ensemble together with the urban modules (stamps) of the Neighbourship. The hedges and collective outside spaces are, as in the Neighbourship project, binding elements in this project.

The building mass embraces the collective outside spaces, which are designed as functional garden rooms, by means of a covered veranda.
The occupants are disabled and young people. Together they share a bicycle-room, a sports room, and a hang-out room. These functions are framed by a hedge, which swings around all garden rooms.

The extraordinary wide stairwell at the main entrance is the hinge connecting all functions; the collective kitchen and the living room inside the building, the hangout room outside and the overhanging balcony overlooking the gardens and the canal across the street.