van Bergen Kolpa Architecten

COFCO Demonstration Center Beijing

Client: COFCO group
Project: Agricultural demonstration center
Location: Cofco Eco Valley, Beijing, China
Programme: 34.000m2 High-tech Food and Flower production, wetland, restaurant
Landscape design: Niek Roozen Loos van Vliet Landscape Architects
Agriculture and Greenhouse technology: Wageningen University
Planning: design 2013-2014, realisatie 2016

Het nieuwe COFCO demonstratie centrum zal komen te liggen bij de ingang van de Eco Valley in Beijing. Het centrum wil de nieuwste technologien laten zien op het gebied van het duurzaam verbouwen van groenten, fruit en bloemen. COFCO ambieert een demonstratie centrum waar tuinbouw, ecologie en recreatie samen komen. Bezoekers kunnen het centrum het gehele jaar door ervaren en genieten van de productie en smaak van vers voedsel en bloemen.

Het gebouw is trotse transparante sculptuur van staal en glas, gebaseerd op een standaard kas. De hoofdentree en watertuin vormen het hoge, ruime hart van het gebouw. Vanuit deze centrale hal gaat het gebouw over in de tuinbouw en recreatie zones die lager zijn. Een kruisvormige structuur van middelhoge ruimtes behuist het theater in de recreatie zone en de bijzondere groenten tuin in de tuinbouwzone. De top van het gebouw wordt bekroond met een rij slanke windturbines. Het gebouw is verdeeld in verschillende verschillende ruimtes met een specifiek landschappelijk thema. De route, die is geinspireerd op een chinese knoop, is zo ontworpen dat zowel lange als korte wandelingen gemaakt kunnen worden.

In de centrale hal ligt een watertuin met een centraal plein. Verder is er een bloemenplantage, een bloementuin waar de heuvels en plafonds bedekt zijn met bloemen, twee verschillende restaurants, een theater, een pluktuin, een groententuin, een high-tech demonstratie-zone en een winkel. De speelplekken voor kinderen zijn geinspireerd op de hangende bloemen en groenten en zijn echte fantasiewerelden met hangende objecten in felle kleuren.

Door het speciaal ontworpen klimaatsysteem kunnen bezoekers verschillende klimaatzones beleven langs de route door het gebouw. Dit wordt gerealiseerd door lokale verwarming, koeling en vochtigheid. Het regenwater wordt verzameld en gebruikt voor irrigatie en koeling. Ongeveer 50% van de watervraag wordt gedekt door het regenwater systeem. Het verzamelde regenwater wordt opgeslagen onder het restaurant. In de zomer wordt warmte opgeslagen in de grond terwijl koude uit de grond wordt gebruikt om het gebouw te koelen. In de winter wordt de warmte weer gebruikt om het gebouw te verwarmen. Het gebouw is zo energieneutraal mogelijk ontworpen. Driedubbele isolatiepanelen minimaliseren s nachts het warmteverlies en de muren absorberen zonnewarmte waardoor het gebouw verwarmd kan worden. Een innovatief ventilatiesysteem minimaliseert de energiebehoefte van het gebouw en oogst energie uit de geventileerde lucht. Op de dakdelen die op het zuiden georienteerd zijn en op de daken van de parkeerplaatsen kunnen zonnepanelen worden geinstalleerd. De totale potentiele energieproductie is 2 miljoen kWh.