van Bergen Kolpa Architecten

van Gelder Smaak Vallei

Opdrachtgever: Van Gelder Vastgoed bv
Project: 30.400m2 expeditie, snijderij, kantoren, personeelsvoorzieningen, experience-center 15.200m2 dakkwekerij, 27.000m2 terreininrichting
Locatie: Foodcenter Reijerwaard Ridderkerk
Bouwbudget: 29mi euro
Planning: besloten selectie 2016
Constructie: ABT Ingenieurs
Tuinbouw en ecologie: Wageningen UR Glastuinbouw
Breeam assessment: ABT Ingenieurs
Kassenbouw: Smiemans projecten
Bouwmanagment: van Vliet bouwmanagment

Van Gelder Smaak Vallei is het ontwerp voor de nieuwbouw van Gelder Groente en Fruit op het Foodcenter Reijerwaard Ridderkerk. Een uniek Food experience center met Dakkwekerij vormt een krachtig geheel met het logistieke hoofdgebouw. In een besloten prijsvraag ontwierp van Bergen Kolpa Architecten dit iconische gebouw dat van Gelder een prominente plek geeft in de Greenport tussen de Markthal en de Maasvlakte.

Van Gelder Groente en Fruit is een hypermodern familiebedrijf met een rijke traditie. Als groothandel met eigen kwekerij en gecertificeerde leveranciers levert Van Gelder dagvers door heel Nederland en Belgie. Aan topkoks tot zorginstellingen, aan versmarkt tot het Nederlands Parlement. Het grootste AGF Food assortiment van Nederland omvat 5.000 artikelen, van oerhollands tot vreemde exoten. Om de groei van het bedrijf te kunnen huisvesten is gekozen voor 45.000m2 nieuwbouw met een duurzame en innovatieve uitstraling.

Efficiente hoofdopzet
De nieuwbouw voor van Gelder bestaat uit een hoofdgebouw en Food experience-center. Het hoofdgebouw met groente en fruit snijderij op de eerste verdieping en expeditie op de begane grond vormt de logistieke kern van het gebouw. De efficiente hal structuur van het hoofdgebouw heeft een sober en doelmatige opzet. Aan de representatieve entreezijdes en op het dak van het hoofdgebouw ligt het Experience center met ontvangstruimtes en Dakkwekerij. Het totaal is gevat in een huid van metalen profiel beplating met een glazen top van boogkassen en een Venlo kassendak.

Beleving in de Smaak Vallei
Hart van het Food experience center vormt de van Gelder Smaak Vallei. Een spectaculaire ruimte over de volle hoogte van het gebouw met oplopende voedsel terrassen die uitmondt in de Dakkwekerij. Hier wordt het assortiment van Van Gelder geteeld, getest en geproefd. De tropische, mediterrane en gematigde klimaatzones zijn zorgvuldig ingedeeld op gewassoorten; van pepers tot peren, van avocado tot aardbei. De naastgelegen kookstudio op de bovenste verdieping biedt een intense smaak beleving voor de bezoekers. In de Food Beurs op de begane grond vinden tentoonstellingen en congressen plaats. De tussenliggende verdiepingen met kantoren, auditoria en restaurant hebben allen zicht op de Smaak Vallei.

Bedrijfsvoering in klimaatzones
De verschillen in klimaat tussen het gekoelde bouwdeel met snijderij en expeditie(5-6C), de kantoren (18-20C), het experience center en de kwekerij(15-35C) vraagt om een uitgekiende klimaat zonering. De indeling is zo opgezet dat het welzijn van de werknemers en bezoekers is gewaarborgd en de energieprestatie optimaal blijft.

Breaam en toekomstgerichtheid
Met de nieuwbouw ambieert van Gelder een hoge mate van duurzaamheid gericht op de toekomst: Breaam excellent. Mede daarom zijn verschillende beeldbepalende innovaties ingezet als grote en flexibele constructieve overspanningen, (her)gebruik van restwarmte uit de koeling voor de kwekerij, volledige (her)gebruik van proces- en hemelwater als gietwater voor de kwekerij en de integratie van energie opwekking met een glazen PV-dak en vergisting van het snijafval.