van Bergen Kolpa Architecten

Kaap de Goede Hoek

Opdrachtgever: AM Wonen Zuid-Holland zuid
Project: ontwikkelingsvisie op wonen en recreeren aan de kust
Ontwerp: in samenwerking met BGSV (stedenbouw), Vista (landschap) en VY Architecten
Locatie: Hoek van Holland
Programma: 640 woningen, 12.000m2 hotel en voorzieningen, 1200 parkeerplaatsen
Planning: ontwerp 2005-2007, start uitvoering 2008

Kaap de Goede hoek is een ontwikkelingsvisie op het Waterwegcentrum West; het duingebied langs de kust van Hoek van Holland. De Strandboulevard is de meest prominente openbare recreatieruimte van Kaap de Goede Hoek en vormt de schakel tussen het wonen, het duinlandschap en de recreatieve voorzieningen.

De strandboulevard golft in de vorm van een houten dek tussen de duintoppen van Hoek van Holland. Op een drietal strategische punten verbreedt het plankier zich tot bijzondere openbare ruimtes: het intieme duinplein, de prominente evenemententribune en het spectaculaire panoramabalkon. Komend met de trein, de fiets of auto is de strandboulevard tevens de entreeloper tot het strand, duinappartement of hotel. Een aantal in de omgeving gelegen recreatieve wandel- en fietspaden takken op de boulevard aan. Onder het dek wordt geparkeerd met uitzicht op zee. Aan het dek liggen een tweetal markante kustgebouwen:

Het woongebouw markeert het einde van de duinweg en de entree naar het strand. Het gebouw viert het buitenleven met een serie van oplopende zonneterrassen. Tevens leidt dit oplopende volume de veelvoorkomende zuidwesten wind af zodat er een comfortabel verblijfklimaat op het onderliggende Duinplein ontstaat. De top van de toren is verdraait en kijkt uit op de Nieuwe Waterweg. Het woongebouw kent voornamelijk overhoekse appartementen die worden ontsloten door een viertal kernen.

Het hotel de Nieuwe Waterweg is een door de wind gesleten rots op het duin, met oriëntatie op de rivier. In contrast met het ruwe buitenklimaat is de hotel lobby een expressief vormgegeven beschermde binnenruimte. Vanuit de lobby voert een theatrale trap de gasten naar het hoger gelegen restaurant met uitzicht op de Waterweg. Op het hoogste niveau ligt het conferentiecentrum. De grote zaal ligt aan een dakterras en kijkt als een stuurhut uit over de grootste haven van Europa.