van Bergen Kolpa Architecten

Olympiakwartier

Opdrachtgever: Stadgenoot, Amsterdam
Project: 12 appartementen met werkruimte
Locatie: Olympiakwartier Almere, in stedenbouwkundig plan van MVRDV
Planning: ontwerp 2009-2010, uitvoering 2010-2016
Bouwbudget: 2,0 mi euro
Constructeur: PBT
Installaties en bouwfysica: DWA
Aannemer: Heddes Bouw, Ballast Nedam, De Nijs

In Almere Poort wordt een nieuw centrum voor wonen en werken in hoge dichtheid gebouwd. Binnen het stedenbouwkundig plan van MVRDV zijn een serie appartement gebouwen ontworpen die ingaan op de wens naar ruime woningen met een grote buitenruimtes voor starters.

Alle woningen bestaan uit een leefverdieping met bovenhuis. Een afzonderlijk vertrek met voldoende privacy gelegen aan de vide van een dubbel hoge woonkamer, georienteerd op een dubbel hoge buitenruimte voor bijvoorbeeld een startend eigen (internet)bedrijfje aan huis, een rustig studeervertrek of logerende gasten tijdens het weekend. De dubbel hoge opzet garandeert tevens zonlicht tot in het hart van de woning.

De dubbel hoge buitenruimte vormt een hangende tuin met genoeg ruimte voor een eettafel en de aanplant van een heuse boom. Eten onder een heerlijk geurende bloesem van een krentenboompje of in een mediterrane sfeer met een olijfwilg. De ruimte vormt een natuurlijke buffer gelegen aan de drukke stadstraat op het zuiden met voldoende privacy in aanvulling op de collectieve tuin van het stadsblok.

Het blok wordt uitgerust met een begroeid dak dat hemelwater opvangt voor de gevelbeplanting en reinigt voor was- en spoelwater. De gevelbeplanting zorgt voorts in combinatie met het natuurlijk ventilatie systeem aan de gevel voor frisse en koele lucht.