Dakserre Agrotopia

Opdrachtgever: Inagro en REO Veiling
Project: 9500m2 Onderzoekfaciliteiten voor Groente teelt met bezoekersfaciliteiten
Locatie: Oostnieuwkerksesteenweg Roeselare Belgie
Planning: ontwerp 2015-2017, uitvoering 2018-2020
Bouwbudget: 11,8 mi euro
Co-Architect: Meta Architectuurbureau
Teeltechnieken: Wageningen UR Glastuinbouw
Constructeur: Tractebel engineers
Installaties: Tractebel engineers
Kassenbouw: Smiemans projecten

dakserre Agrotopia is een ambitieus gebouw voor onderzoek en expositie van groenteteelt waarmee het Vlaams Onderzoekinstituut voor land- en tuinbouw Inagro zich verder verbindt aan de logistieke sector en de consument.

dakserre Agrotopia wordt de trotse landmark van de The Green Hub aan de ring van Roeselare. Het gebouw wordt gerealiseerd op het dak van de Groente en fruit veiling REO, het voedsel logistieke hart van West-Vlaanderen. Het innovatieve ontwerp wordt een voorbeeld voor toekomstige voedselproductie in de stad, intensief ruimtegebruik, circulair energie- en watergebruik en verduurzaming van de glastuinbouw.

In het 9.500m2 grote gebouw bevinden zich high-tech onderzoekfaciliteiten voor de teelt van vrucht- en bladgroente omringd door een educatieve routing voor het brede publiek. In vier verschillende klimaatzones kan zo de teelt van tomaat en sla maar ook peper en aardbei beleefd worden. De entree met brede opgaande trap leidt naar het Stadstuinbouw Plein met bezoekersfaciliteiten. In de zogenaamde Gevelserre aan de ringweg bevindt zich een speciale afdeling voor innovatie van verticale teelt. De voet van de Gevelserre dient voor de opvang van hemelwater met rietfilter voor het zuiveren van afvalwater.

dakserre Agrotopia is een trotse, transparante sculptuur van glas en staal. De architectuur is opgebouwd uit een ijle kasconstructie die zich aftekent tegen de hemel en rust op de betonnen sokkel van de veiling. Met spectaculaire zichtrelaties op de wijde omgeving en de stad krijgt stedelijke tuinbouw op industriele daken zo een prominente plaats in de skyline van Roeselare.

De uitvoering der werken start eind 2018 en begin 2020 zal het gebouw zijn deuren openen voor telers, onderzoekers en het brede publiek.