Barendrecht Centrum

Opdrachtgever: Gemeente Barendrecht
Project: herstructurering, structuurvisie voor 500 woningen, 15.000m2 voorzieningen en commerciele ruimte en 800 parkeerplaatsen
Ontwerp: in samenwerking met BVR Adviseurs
Locatie: Centrumgebied Barendrecht
Planning: ontwerp 2007-2008

In opdracht van de Gemeente Barendrecht is samen met BVR adviseurs een structuurvisie op het centrum van Barendrecht ontwikkeld. In de structuurvisie staat de balans tussen het wonen, de commerciele voorzieningen en de openbare ruimte centraal. Het centrum is ruimtelijk opgevat als een karaktervol gebied met een eigen identiteit gelegen tussen de oude dorps kern en het Park Buitenoord in. Enerzijds worden de randen van het gebied hiertoe versterkt terwijl het hart van het gebied toegankelijk wordt gemaakt met een nieuw centraal Plein.

Het nieuw centraal marktplein communiceert het nieuwe imago van Barendrecht en vormt een heldere entree tot het centrum en haar winkellint op de oude dijk. Rond dit levendige plein wordt gewoond met een eersterangs zicht op de markt en tijdelijke evenementen. De randen van het gebied worden vernieuwd met appartementhuizen die beschikken over collectieve tuinen met voorzieningen als een kleinschalig zwembad of fitnessruimte. In de groeiende ruimtebehoefte van de bestaande commerciele voorzieningen wordt voorzien door toevoeging van een rug aan rug bebouwing. Woon-werk woningen maken van de ontstane logistieke achterkanten van het winkellint nieuwe bedrijvige voorkanten. Het parkeren wordt ingebed in het hoogteverschil met de oude dijk. De openbare en culturele voorzieningen zoals het theater en een nieuw te bouwen muziekschool zijn geclusterd rond het bestaande Gemeentehuis en een nieuw aan te leggen waterpartij. Het wonen in het groen aan de zuidwest zijde van het centrum wordt verder versterkt door het vernieuwen en toevoegen van woningen in het midden en hogere segment. Tenslotte kan de zorgvoorziening zich verder ontwikkelen in de oostelijk gelegen parkachtige 'overhoeken' van het centrum.