Vertical Farm Antwerpen

SAMGA Graansilo is een oud monumentaal bakstenen gebouw gelegen in de haven nabij het stadscentrum van Antwerpen. Er zijn drie soorten bouwstenen ontwikkeld om de monumentale SAMGA Grain Silo een nieuwe bestemming te geven voor stadslandbouw en Vertical Farming:

1. Geautomatiseerde daglichtloze Vertical Farming van bladgroenten tot circa 10.000 m2 teeltoppervlakte in de verticale schacht van het gebouw.

2. Enkel- en meerlaags gewassen onder hybride belichting op de horizontale zolder of nieuwe dakkas.

3. En onverwarmde, daglichtvrije teelt van champignons en witlof in de horizontale kelder. De businesscase richt zich op een hyperlokaal premiumproduct dat zich onderscheidt door circulaire productie met hergebruik van stedelijke energie en afvalstromen. De nieuwe Dakserre is een eigentijds hoogtepunt van de monumentale graansilo en onderscheidt zich als een trots icoon voor Vertical Farming aan de skyline van Antwerpen.

"Vertical Farming biedt de mogelijkheid om direct te produceren bij logistieke centra in de buurt van de stad. Dit biedt veel voordelen voor de transportafstand, de kwaliteit en continuïteit van verse groenten en fruit."

De handel in verse groenten en fruit is uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk. Grootschalige glastuinbouwlocaties bevoorraden de (mega)steden jaarrond vanuit verschillende (klimaat)delen van de wereld via logistieke centra. De grote afstanden en vele transportbewegingen bepalen de kwaliteit, continuïteit en kostprijs van verse groenten en fruit.

Vertical Farming biedt de mogelijkheid om direct te produceren bij logistieke centra in de buurt van de stad. Dit biedt veel voordelen voor de transportafstand, de kwaliteit en continuïteit van verse groenten en fruit. Vertical farming maakt het mogelijk om jaarrond Supreme Quality te leveren. Het gaat om de productie van diverse bladgroenten voor de retail en specials zoals cressen en kruiden voor de retail en horeca. Ook wordt Vertical Farming steeds meer een alternatief voor geïmporteerde producten vanwege kwaliteit en continuïteit.

Daarnaast is er een opkomende markt voor hypervers en hyperlokaal in het midden- en hoge segment van de grote steden. De automatisering van Vertical Farming maakt het bijvoorbeeld mogelijk om via slimme en duurzame binnenstedelijke distributie on-demand te koppelen aan kleinschalige restaurantbestellingen. Deze waardepropositie is mogelijk het meest geschikt voor stedenbouwkundige locaties.