Recent

8 jul. 2024

Vertical Farm Beijing, ons eerste stedelijke tuinbouwgebouw in China, is een finalist voor de World Architecture Festival Awards 2024 in de categorie Voltooide gebouwen – Productie, energie en logistiek.

We presenteren Vertical Farm Beijing live aan een internationale jury in Singapore tijdens het World Architecture Festival van 6 tot en met 8 november 2024.

Lees meer over Vertical Farm Beijing >

Vertical Farm Beijing is het eerste innovatiecentrum voor stedelijke voedselproductie van China. Met zijn gefacetteerde glazen gevels, monumentale entreehal en stapeling van functies geeft Vertical Farm Beijing een markant, architecturaal gezicht aan tuinbouw in de stad. Met zijn hergebruik van water, passieve warmtewinning en natuurlijke koeling toont het gebouw hoe op duurzame wijze voedsel kan worden geproduceerd in de stad.

1 mei 2024

Agrotopia genomineerd voor de Architectuurprijs Roeselare! Breng hier uw stem uit voor de publieksprijs.

31 okt. 2023

Agrotopia finalist voor de Archello Awards 2023 in de categorie Universiteitsgebouw van het jaar! Breng je stem uit hier.

11 okt. 2023

Agrotopia, geselecteerd voor de Archello Awards 2023 Longlist in de categorie Universiteitsgebouw van het Jaar!

14 sep. 2023

Agrotopia wint Benelux trofee thermisch verzinken in de categorie esthetisch verzinken. "Esthetiek en functionaliteit gaan in Agrotopia hand in hand, geen evidentie in een project met atypische partners die vanuit een heel andere denkwereld vertrokken."

24 mrt. 2023

Agrotopia genomineerd voor Benelux trofee thermisch verzinken

16 mrt. 2023

Dakserre Agrotopia wint Belgische Staalbouw Prijs 2022

Dakserre Agrotopia heeft de Belgische Staalbouw Prijs 2022 in de categorie industriële gebouwen gewonnen. Volgens de Jury onder leiding van Architect Stéphane Beel vormt Agrotopia een “Ultieme kruisbestuiving tussen architectuur en agricultuur.”

“Een voorbeeldige verdichting van een agrarisch onderzoekscentrum tot een stadstuinbouwplein. Deze serreconstructie is een een-op-eenoplossing: what you see is what you get. Door de serregevels in twee richtingen om te buigen tot facetgevels wordt een fascinerend beeld gegenereerd.”

Agrotopia werd in samenwerking met Meta Architectuurbureau gerealiseerd in opdracht van Inagro en REO veiling. De staalconstructie werd in samenwerking met Smiemans projecten en Tractebel engineering ontworpen en gerealiseerd door aannemers Persyn met Deforche construct.

16 feb. 2023

Agrotopia is finalist voor Gebouw van het jaar 2023.
Breng hier uw stem uit op Europa's grootste onderzoekscentrum voor stedelijke voedselproductie!

8 dec. 2022

Agrotopia wint Belgian Construction Award! Tijdens de 3e editie van de Belgian Construction Awards 2022is Dakserre Agrotopia tot winnaar van de Smart Innovation Award uitgeroepen!

De jury prijst het innovatieve, duurzame en inspirerende karakter van het gebouw voor de bouwsector: “Het project Agrotopia onderscheidt zich als een uitermate veelzijdig project dat op verschillende domeinen vernieuwend en vooruitstrevend is. Het project getuigt van een intensieve samenwerking tussen diverse disciplines en partners. Het verbreedt niet alleen de toekomstmogelijkheden voor de glastuinbouw als voedselproducent, maar is ook een voorbeeld voor andere industrieën op vlak van ruimtegebruik, circulariteit, innovatieve architectuur en duurzame techniek. De hoge ambities op vlak van inhoud en technologie krijgen vorm in een uitnodigend gebouw, dat een inspiratiebron kan zijn voor organisaties binnen en buiten de sector.”

Agrotopia is gemaakt in samenwerking met META architectuurbureau en in opdracht van Inagro vzw en REO Veiling. Het ontwerpteam bestond verder uit de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research, Tractebel Engineering en Smiemans Projecten Glastuinbouwprojecten.

7 dec. 2022

7 december 2022 Tijdens de 15e editie van het World Architecture Festival (WAF) in Lissabon won Rooftop Greenhouse Agrotopia de WAF Award in de categorie Completed Buildings for Production energy & recycling na het te hebben opgenomen tegen 8 andere indrukwekkende finalisten uit in totaal 252 inzendingen van over de hele wereld. Agrotopia kreeg ook een eervolle vermelding voor Best Use of Natural Light Prize, stond op de shortlist voor de Futureglass prijs en werd tweede in de categorie World Building of the Year 2022.

“We zijn absoluut vereerd met deze onderscheiding. Het is een erkenning van ons ontwerp voor de grootste dakkas van Europa. Het innovatieve gebouw is een voorbeeld voor toekomstige voedselproductie in de stad, intensief ruimtegebruik en circulair energie- en watergebruik bij duurzame glastuinbouw.” Jago van Bergen | directeur bij van Bergen Kolpa Architecten

Sinds de opening in 2021 stond Agrotopia ook op de shortlist voor de Dezeen Awards 2022, de ARC22 awards, wereldwijd gepubliceerd in tal van toonaangevende architectuurmagazines, online architectuurplatforms en het Vlaams Architectuurjaarboek 2022. Agrotopia is gemaakt in samenwerking met META architectuurbureau en in opdracht van Inagro vzw en REO Veiling. Het ontwerpteam bestond uit de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research, Tractebel Engineering en Smiemans Projecten Glastuinbouwprojecten.

5 sep. 2022

Agrotopia is ook genomineerd voor de 2022 Best Use of Natural Light Prize en de Futureglass Prize. Special prizes van het World Architecture Festival 2022

22 aug. 2022

Agrotopia geselecteerd voor de ARC22 Awards

8 aug. 2022

Agrotopia geselecteerd voor de Dezeen Awards 2022

11 jul. 2022

Boas noticias: Dakserre Agrotopia genomineerd voor de World Architecture Festival Awards 2022 in Lissabon.

Finalisten Van Bergen Kolpa Architects + Meta Architectuurbureau presenteren Agrotopia live voor een internationale jury in Lissabon tijdens het World Architecture festival van 30 november - 2 december 2022.

1 apr. 2021

Family Scraper de Maasbode genomineerd voor de Job Dura Prijs 2020.

De Job Dura Prijs 2020 had als thema 'Wonen: thuis in Rotterdam'. Er is gezocht naar projecten die op een vernieuwende of exemplarische manier voorzien in oplossingen voor de woonopgave van de stad Rotterdam en daarmee op meerdere vlakken inspelen op de verbetering van de leefkwaliteit van haar inwoners, voor nu ?n in de toekomst.

Family Scraper De Maasbode werd genomineerd. De jury is onder de indruk van het diepgaande onderzoek dat voorafging aan de ontwikkeling van dit nieuwe woonconcept en ziet in dit initiatief een serieus antwoord om wegtrekkende gezinnen in de stad te behouden. Het toont lef van de ontwikkelaar om zo onomwonden te kiezen voor innovatie en kwaliteit, onder meer door de overmaatse buitenruimtes die worden gerealiseerd in het project en het toevoegen van ruime gezinswoningen. Het ontwerp van de Maasbode is eveneens zeer overtuigend en in ruimtelijke opzet en materialisatie van de hoogste orde.

1 feb. 2020
1 jan. 2017

Ontwerpprijsvraag Who Cares, College van Rijksadviseurs, eervolle vermelding.

15 dec. 2012

Rotterdam Architectuurprijs voor wonen 2012, finalist.

1 jun. 2012

Co-Housing shortlisted voor de Hedy d'Ancona prijs voor exellente zorgarchitectuur 2012.

3 nov. 2011

Van Bergen Kolpa dubbel geshortlist voor de  World Architecture Festival Awards 2011 naast BIG en Robert A.M. Stern.

Van Bergen Kolpa presenteert in Barcelona tijdens het World Architecture Festival 2011 de projecten Co-Housing Hoogvliet en Park Supermarket.

Het jaarlijkse World Architecture Festival (WAF) te Barcelona is het grootste Internationale Architectuur Festival ter wereld met deelnemers uit 58 landen. Na de eerste selectieronde door een internationale jury, bestaande uit oa Michael Sorkin, Ben van Berkel en Peter Cook, zijn de projecten Co-Housing Hoogvliet en Park Supermarkt van Van Bergen Kolpa geselecteerd om mee te dingen naar de World Architecture Festival Award 2011.

Project: Tentoonstelling en presentatie
Locatie: Centre Convencions Internacional Barcelona
Tentoonstelling: 2 November t/m 4 November 2011
Presentatie: 3 November 2011

1 nov. 2007

Van Bergen Kolpa eerste prijs winnaar in de Casa Nova 2007 prijsvraag met het ontwerp Westwater Stad.