Timber Tower Rotterdam

Timber Tower Rotterdam is een gebouw met sociale huurappartementen en gezinswoningen aan de rivier de Rotte in Rotterdam. Om de circulaire ambities van de woningbouwcorporatie te realiseren is een biobased ontwerp gemaakt waarvan hoofddraagconstructie, gevels en kozijnen volledig uit hout bestaan. De Timber Tower is klimaatneutraal, voorkomt stedelijke hittestress, creeert een gezond binnenklimaat voor zijn bewoners en vormt een natuur inclusief focuspunt aan de vernieuwde groene oevers van de Rotte.

Volgens de Nationale Klimaatdoelstellingen moet de bouwsector tegen 2050 klimaatneutraal zijn en zijn CO2 uitstoot tot nul reduceren. Door hout als bouwmateriaal op grote schaal toe te passen kan deze doelstelling worden gerealiseerd. De Timber Tower heeft een hoofddraagconstructie uit kruislings verlijmd hout (CLT), houten gevels en houten kozijnen waarmee in totaal 1500m3 hout wordt toegepast. Met de Nederlandse houtproductie van een miljoen m3 per jaar zal dit gebouw binnen 15 uur opnieuw zijn aangegroeid waarvoor 150ha bosareaal duurzaam wordt heraangeplant.

"Bouwen in hout biedt nieuwe kansen voor de Architectuur van het gebouw."

Bouwen in hout biedt nieuwe kansen voor de Architectuur van het gebouw. Het ontwerp van de Timber Tower maakt gebruik van de Nederlands houtbouw traditie door -op vlucht- te bouwen. Hierbij worden overstekken in de massaopbouw en geveldetaillering gecreeerd om het hout van weersinvloeden te ontzien en inwatering te voorkomen.

De thermische impregneer technieken verduurzamen hout tot een onderhoudsvrije gevel met een egale en natuurlijke uitstraling. Het geschubde gevelbeeld geeft een elegante articulatie en een markant en robuust uiterlijk passend in de stedelijke context aan de waterkant van de Rotte.

Bouwen in hout biedt tevens nieuwe kansen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat voor de bewoners. De open structuur van hout geeft een aangename, gedempte binnen akoestiek en een rustige verblijfsomgeving. De vochtregulerend werking van hout zorgt voor een stabiele luchtvochtigheid. De warmte isolerende werking zorgt voor een stabiele opwarming in de winter en een vertraagde opwarming in de zomer.

Tenslotte geeft de natuurlijke uitstraling van hout een warme en aangename ruimte beleving. In het ontwerp van de Timber Tower zijn hiertoe de houten plafonds in het zicht gelaten. De noodzakelijke brandwerendheid wordt zonder plafonds gerealiseerd door de houten constructievloer iets over te dimensioneren. Met een circulaire gerecyclede betongranulaat toplaag worden geluidseisen in de gestapelde bouw gerealiseerd.

Om de kansen voor bouwen in hout te stimuleren zet van Bergen Kolpa Architecten zich actief in en heeft het Manifest: 'Naar een eerlijk speelveld voor een duurzamer Nederland' op initiatief van VORM bouw en samen met ander prominente vertegenwoordigers uit de bouwsector ondertekend. In het Manifest, gericht aan minister Ollongren van Binnenlandse zaken, wordt gepleit voor een waardering van de CO2 opslag van hout in de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) ten opzichte van de CO2 uitstoot van oa. beton en baksteen.

Opdrachtgever: Stichting Havensteder
Project: Houten toren met 29 Appartementen en 7 eengezinswoningen
Locatie: Zwaanshalskade Hartenruststraat Rotterdam
Planning: Haalbaarheidsonderzoek 2020
Constructie: Pieters Bouwtechniek
Bouwfysica: ZRI
Aannemer: BAM wonen