Vertical Farm Beijing

Vertical Farm Beijing is het eerste innovatiecentrum voor stedelijke voedselproductie van China. Met zijn gefacetteerde glazen gevels, monumentale entreehal en stapeling van functies geeft Vertical Farm Beijing een markant, architecturaal gezicht aan tuinbouw in de stad. Met zijn hergebruik van water, passieve warmtewinning en natuurlijke koeling toont het gebouw hoe op duurzame wijze voedsel kan worden geproduceerd in de stad.

 

De Vertical Farm is gebouwd op de campus van de Chinese Academy of Agricultural Science; Het innovatiecentrum voor groente- en fruitteelt van Beijing en de rest van China. Het transparante drielaagse gebouw vormt de prominente entree tot de onderzoeksfaciliteiten van de campus en kijkt uit over de stad en de ringweg in het centrum van Beijing.

“Vertical Farm Beijing geeft een markant, architecturaal gezicht aan tuinbouw in de stad.”

Gebouw voor innovatie en educatie

In het 3.500 m2 grote gebouw verdeeld over drie verdiepingen bevinden zich een reeks van innovatieve verticale teeltsoorten rond een monumentale entreehal. Een educatieve routing door het gebouw leidt de bezoekers langs vrucht- en fruitbomen in de volle grond, geautomatiseerde verticale sla teelt, fruitteelt onder LED licht en een dakkas met teelt van tomaat en komkommer onder daglicht.

Verticale Tuinbouw

Om de miljoenen inwoners in grote metropolen van China van groen en gezond voedsel te voorzien moet de productie ervan zo veel mogelijk in en om de stad te worden geïntegreerd. Vertical Farm Beijing reikt de oplossing aan in de vorm van gestapelde tuinbouw op een compacte footprint. Een nieuw type gebouw voor professionele teelt met toegankelijkheid voor een breed publiek dat de centrale rol van voedsel in de stad viert.

Duurzaam water- en energiegebruik

In dit gebouw gaat geen druppel water verloren. Bij het irrigeren van de planten wordt het restwater gerecycleerd en hergebruikt. Voor de klimaathuishouding van het gebouw wordt gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie en koeling op basis van verdamping. Voor de verwarming wordt gebruik gemaakt passieve warmte winning van de zon en de restwarmte van de LED verlichting.

Transparante sculptuur

Vertical farm Beijing is een trotse sculptuur van staal en glas die zijn agrarische en publieke functie onderstreept. Het gebouw bestaat uit een bijzonder slanke staalconstructie die zich met een serie transparante erkers aftekent tegen de hemel van Beijing. De entreezijde oogt bijzonder door de expressieve, gefacetteerde gevel in transparant glas.

 

De erkers laten gedurende de gehele dag refelectieloze inkijkjes naar binnen en naar buiten toe. In de avond toont het gebouw met zijn verschillende LED lichtsoorten zich als een baken in de stad.

Informatie

Opdrachtgever: AgriGarden

Locatie: Innovation Park Beijing, China

Oppervlakte:  3500 m²

Architectuur: van Bergen Kolpa Architecten

Interieur ontwerp: AgriGarden

Constructie en Kassenbouw: Ammerlaan constructies, Hebucon

Teeltechnieken: AgriGarden

Planning: ontwerp 2019-20, uitvoering 2021-2023

Photografie: Weiqi Jin, Beijing