Cohousing Tuinkamers

Het project De Tuinkamers vormt - als onderdeel van de tuinstad Hoogvliet - een stedenbouwkundig ensemble met de stempelverkaveling van de Nabuurschappen. De hagen en de collectieve buitenruimtes zijn ook in dit ontwerp ingezet als samenbindende elementen.

Het bouwvolume omarmt middels een overdekte veranda de gemeenschappelijke buitenruimte die is vormgegeven als een aantal functionele tuinkamers.
De bewoners zijn licht verstandelijk gehandicapten en jongeren. Met zijn allen delen zij een fietsenkamer, een sportkamer, een picknickkamer en een hangkamer. Deze functies zijn omkaderd door een haag die zich om alle kamers heen slingert.

De extra brede trap ter plaatse van de hoofdentree vormt het scharnierpunt van het gebouw waar alle functies elkaar raken: De gemeenschappelijke eetkeuken en woonkamer binnen, de zitkuil buiten en het balkon met uitzicht over tuin en singel.

Opdrachtgever: Estrade projecten, Rotterdam
Huurder: Stichting Pameijer
Project: 37 appartementen voor jongeren met collectief programma en overdekte veranda, uitkijkend op de gemeenschappelijke tuinkamers
Locatie: Barbeelsingel Hoogvliet
Planning: Ontwerp 2008-2009, uitvoering 2010-2011
Bouwbudget: 2.000.000 euro
Constructeur: CAE Nederland
Bouwfysica: LBP Raadgevende Ingenieurs
Bouwmanagement: Van Reisen bouwmanagment & advies
Aannemer: Dura Vermeer Bouw Rotterdam BV
Prijzen: Hedy d'Ancona Prijs 2012 en de World Architecture Festival Award 2011