Kreekboshuis

Aan de zuidrand van de wijk Duin in Almere bevindt zich het Muiderbos. In dit waterrijke bosgebied worden dertig woningen gebouwd op vrije kavels die zijn gegroepeerd in ‘laren’, natuurlijke open plekken in het bos. 

Kreekbos Huis bevindt zich aan het uiteinde van een laar. Aan drie zijden wordt de woning omarmd door bosgebied en een kronkelende kreek. De ambitie is om de woning te laten versmelten met zijn omgeving.

“De woning is vormgegeven als een ruwe houten sculptuur in het bos waaruit grote raampartijen, terrassen en entreezone zijn gesneden.”

De woning is vormgegeven als een ruwe houten sculptuur in het bos waaruit grote raampartijen, terrassen en entreezone zijn gesneden. Een onregelmatig ritme van vergrijsde houten latten vormt de huid van de woning. De boszijde van de woning is maximaal georiënteerd op de omliggende natuur door middel van grote horizontale en verticale ramen. De laarzijde is meer gesloten met smalle verticale ramen voor doorkijkjes naar de omgeving.

Op de begane grond van de woning bevindt zich een langwerpige leefruimte waaraan twee terrassen zijn verbonden. Een klein terras in de ochtendzon en een groot terras onder een lamellenluifel in de middag- en avondzon. De slaapkamers op de eerste verdieping zijn te bereiken via een aan de gevel gelegen vide.


Natuurinclusief is de woning maximaal. Met nestkasten achter de gevel waar de specht de strijd aangaat met de koolmees, met vleermuizen achter de zonwering en met vossen aan de bosrand.

Opdrachtgever: Privé
Project: vrijstaande woning, 200 m2 BVO
Locatie: Aan de Kreek, Duin, Almere
Planning: ontwerp 2020-2021, bouw 2022-2023
Constructie: De Boer ingenieursbureau
Bouwfysica: Vestus Bouwadvies, Buro Bouwfysica
Aannemer: Harcom Bouw

Publicaties 

Architectenweb