Kreekboshuis

Aan de zuidrand van de wijk Duin in Almere bevindt zicht het Muiderbos. In dit waterrijke bosgebied worden dertig woningen gebouwd op vrije kavels die zijn gegroepeerd in ‘laren’, natuurlijke open plekken in het bos. 

Kreekbos huis is één van deze woningen en bevindt zich aan het uiteinde van een laar. Aan drie zijden wordt de woning omarmd door bosgebied en een kronkelende kreek. 

De woning is vormgegeven als een houten monoliet waaruit grote raampartijen, terrassen en entreezone zijn uitgesneden. Een onregelmatig ritme van vergrijsde houten laten vormt de huid van de woning. De zuid- en westzijde van de woning zijn maximaal georiënteerd op de omliggende natuur door middel van grote horizontale ramen. De noord – en oostzijde is meer gesloten: smalle verticale ramen geven bieden doorkijkjes naar de omgeving. 

Op de begane grond van de woning bevindt zich een langwerpige leefruimte waaraan twee terrassen zijn verbonden; Een klein terras in de ochtendzon en een groot terras onder een lamellenluifel in de middag- en avondzon. De slaapkamers op de eerste verdieping zijn te bereiken via een aan de gevel gelegen vide.  

"De woning is vormgegeven als een houten monoliet waaruit grote raampartijen, terrassen en entreezone zijn uitgesneden."

Opdrachtgever: Privé
Project: vrijstaande woning, 200 m2 BVO
Locatie: Aan de Kreek, Duin, Almere
Planning: ontwerp 2020-2021, bouw 2022-2023
Constructie: De Boer ingenieursbureau
Bouwfysica: Vestus Bouwadvies, Buro Bouwfysica
Aannemer: Harcom Bouw