Wybertjes fabriek Hilversum

Aan de Larenseweg in Hilversum staat het monument en voormalige expeditiegebouw van de oude Wybertjesfabriek. De fabrikant van de ruitvormige pastilles die in 1981 naar Almere is verhuisd, liet een monumentaal fabrieksgebouw achter. In nauw overleg met de opdrachtgever en de gemeente hebben we het gebouw gerestaureerd en er een kantoorgebouw van gemaakt met behoud van het monumentale karakter en een energielabel A. 

Uitgangspunt voor de architectuur is het karakter van het monument.

In stedenbouwkundige uitvraag was een enkelvoudig volume getekend naast het monument. Het is onze ambitie om een aantrekkelijke woonomgeving te maken met ruimte voor sociale interactie. Door het creëren van een hof die is omsloten door drie nieuwe gebouwen en het monument ontstaat een vriendelijke tuin waar de bewoners en kantoormedewerkers elkaar ontmoeten.

Uitgangspunt voor de architectuur is het karakter van het monument. De vier gebouwen zijn onderling verschillend maar ook familie van elkaar. Een straatgebouw met een monumentaal gezicht. Een hofgebouw met een grid van buitenruimtes. Een tuingebouw met hoge ramen. Het zijn hoekige gebouwen in een oranje/rode kleur met ieder een eigen ritme van stoere ramen.

In het monument zijn wybert-vormige metselwerkmotieven aanwezig. Samen met steenfabriek Vogelensangh hebben we een baksteen ontwikkeld in de vorm van de wybertjes pastille. Door de eenvoudige volumes en het rustige raamritme ontstaat een krachtige architectuur als wanden van een aantrekkelijk hof waar wonen, werken en ontmoeten samenkomen.

Client: Eliza Vastgoed BV
Project: Restauratie monumentaal expeditiegebouw tot kantoren en nieuwbouw van 50 appartementen
Location: Larenseweg, Hilversum
Planning: Ontwerp 2020-heden, bouw 2021-2024