Bangkok Adaptive City 2045

Project: Boek, Tentoonstelling en symposium
Organisatie en inhoud: met Silpakorn University en Fokke Moerel
Curators: Apiradee Kasemsook en Fokke Moerel
Tentoonstellingen: Jim Thompson House Bangkok en Pra Prompijitra Architecture Gallery van de Silpakorn University
Team: Van Bergen Kolpa Architects, Silpakorn University Bangkok, Kasetsart University, Thailand, King Mongkut's University of Technology Thonburi, Delft University of Technology, Royal HaskoningDHV, Supermachine Studio Architects Thailand, ONGSA Architects Thailand

Gedurende de maand Januari organiseren van Bergen Kolpa Architecten in samenwerking met Silpakorn University in Bangkok de manifestatie; Bangkok Adaptive City 2045. Bangkok, gelegen in de rivieren Delta van Thailand, kampt steeds vaker met grote overstromingen. “In de manifestatie presenteren we visies op hoe de stad Bangkok in de toekomst kan meebewegen met het water”, aldus Jago van Bergen en Fokke Moerel van Van Bergen Kolpa Architecten.

Bangkok Adaptive City 2045 is een publicatie, tentoonstelling en symposium over water adaptieve stedenbouw en architectuur in Bangkok. De manifestatie wordt uitgevoerd door een multidisciplinair team van experts op het gebied van architectuur, urban design, hydrologie en civiele techniek. Naast architectenbureaus en ingenieursbureaus uit Nederland en Thailand nemen de drie Architectuur Universiteiten van Bangkok en de TU Delft deel aan de manifestatie. De samenwerking tussen architecten en ingenieurs, universiteiten en overheden uit beide landen biedt nieuwe uitdagende perspectieven voor het ontwerp en de realisatie van water adaptieve steden, aldus Ingenieur Nanco Dolman van Royal HaskoningDHV.

De tentoonstellingen vinden plaats in het Jim Thompson House te Bangkok en de Pra Prompijitra Architecture Gallery van de Silpakorn University. Een afsluitend symposium Towards a Water Adaptive Bangkok zal op 30 Januari 2013 plaatsvinden in de Nederlandse Ambassade van Bangkok. Eerder in de zomer van 2012 is een ontwerpend onderzoek uitgevoerd door experts en studenten uit Nederland en Thailand onder leiding van Van Bergen Kolpa Architecten. “Thailand kan leren van Nederlandse kennis over watersteden en Nederland kan leren van de traditionele Thaise water architectuur en haar veerkrachtige bevolking? aldus Fransje Hooimeijer onderzoeker Environmental Technology en Design van de TU Delft.