Westpolder Bolwerk DP7

Komend uit Rotterdam is Westpolder Bolwerk de eerste woonwijk van Lansingerland. Het stedenbouwkundig ontwerp is geënt op de tuinstad gedachte. Huizen met tuinen rondom langs herkenbare groene openbare ruimtes als een laan, singel en hof en een tuinderlint als erfenis uit het agrarisch verleden. Het is tevens een wijk van waaruit je direct de polder in kunt lopen. En een wijk met in iedere straat een andere stedenbouwkundige sfeer.

De architectuur van Bolwerk is geënt op de tuinstad gedachte. Tevreden huizen in het groen die eenvoud, rust en zelfvertrouwen uitstralen. Huizen van mooie materialen zoals een klassiek rode gevelbaksteen, dakpannen in grijs tonen, een houten overstek, gemetselde schoorstenen en houten kozijnen met fijne roedes.

"Hier geldt dat we hebben gezocht naar een samenhang zonder het individu uit het oog te verliezen."

De variatie in types is groot, doordat we hebben gespeeld met de luifels, kaphoogtes, dakgoothoogte, grootte van de ramen en de opgaande gevels. Daarbij kunnen kopers niet alleen voor uitbrei- ding van de woning kiezen, maar ook voor een erker, een bloemko- zijn of een kapel.

Deze differentiatie zorgt ervoor dat ‘het dorp’ duidelijke herkenningspunten krijgt. ‘Ik woon in het huis met de opgaande gevel’ of ‘bij het huis met de erker moet je naar rechts.’ Hier geldt dat we hebben gezocht naar een samenhang zonder het individu uit het oog te verliezen. Bij elkaar wordt het een lommerrijk buurtje met volop ruimte voor de kwaliteit van het wonen.

Opdrachtgever: Ontwikkelingscombinatie Gouden Buurten CV
Project: 18 appartementen en 240 eengezinswoningen
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Planning: ontwerp 2015-2020, uitvoering 2017-2023
Aannemer: RIZ Bouw Installatieontwerp: A vijftien bv Installatieontwerp