Boulevard woningen Nieuwe Waterweg

Pal aan de Nieuwe Waterweg rijgt een serie gezinswoningen en appartementen zich aaneen tot een afwisselend lint met boulevard bebouwing. De woningen zijn ontworpen om in alle seizoenen maximaal te kunnen genieten van de zuidelijke zon, de frisse wind en het fenomenale uitzicht. Met een breed balkon, vide, veel glas en een buitenhaard of buitenbad kunnen de kopers nader indelen tot hun ideale Boulevard woning aan de Maas.

Aan de Nieuwe Waterweg tussen Rotterdam en Hoek van Holland wordt de nieuwe woonwijk Het Balkon van Maassluis naar stedenbouwkundig ontwerp van Ashok Bhalotra gerealiseerd. Prominent onderdeel van de wijk is de Boulevard met woningen die zich orienteren op het zuid westen en het uitzicht. De dynamiek en weidsheid van de Waterweg is groots en afwisselend door de steeds passerende schepen. Op de boulevard passeren mensen wandelend en fietsend genietend van het uitzicht.

De Boulevard woningen zijn gerangschikt in twee wanden van een tiental woningen in drie lagen met koppen van vier appartementen aan weerszijden. De overgang tussen de boulevard en de woningen is vormgegeven met verhoogde voortuinen. Hierdoor ontstaat een natuurlijke scheiding en wordt het uitzicht gevierd. De gemetselde trappen en tuinmuren met deurbel en brievenbus markeren de grens tussen openbaar en prive.

Om privacy tussen bewoners te garanderen en beschutting te bieden voor de weerselementen is de glazen voorgevel gevat in een ongeveer drie meter diep gemetseld kader. De diepte van het kader vormt tevens een klimaatzone; een beschermde overgang tussen binnen en buiten. Door de seizoenen heen kan zo optimaal worden genoten van het buitenleven, de zuidelijke zon, de frisse wind en het fenomenale uitzicht. Met brede balkons, een hoge leefkeuken, glazen vouwgevel, buitenhaard of buitenbad kunnen de kopers de klimaatzone nader indelen tot hun ideale Boulevard woning aan de Maas.

Opdrachtgever: BPD Ontwikkeling BV, Regio Zuid-West
Project: 17 gezinswoningen en 4 appartementen
Locatie: Het Balkon Maassluis
Planning: ontwerp 2014-2016, uitvoering 2017-2018
Bouwbudget: 7 mi euro Aannemer: Waal
Fotografie: Scagliola Brakkee, Filippo Rossi