Wielewaal

Aan de rand van Rotterdam-Zuid tussen stad en haven ligt een bijzonder gebied. In de groene zoom ligt temidden van park en bomen de enclave Wielewaal. Goed verborgen voor zijn omgeving kan men zich hier wanen in een omgeving die zijn eigen geschiedenis schrijft. Hier kan men wonen in een recreatielandschap waar de woningen lommerrijk zijn en het groen nooit ver weg. 

In die eigenheid van de enclave vindt de Wielewaal zijn kracht. Doordat het zich los maakt van Rotterdam-Zuid in architectuur en omgeving, ontstaat zijn unieke karakter. De vraag voor een typisch Wielewaal huis komt hieruit voort. We bouwen voort op de Wielewaal identiteit met zijn sterke repetitie van blokken en variatie in tuinen. 

“De opgave voor het ontwerp van woningen in Wielewaal is het vieren van het recreatielandschap.”

De woonblokken staan als een lange trein achter elkaar met daartussen de tuinen. Alle wagons van de trein zijn ogenschijnlijk identiek, maar als je goed kijkt zie je verschillen. In een rustige architectuur waarbij de materialen het gesprek aangaan met het landschap. 

In de verborgen idylle tussen stad en haven voel je de spanningen van het leven wegtrekken. Men komt er tot rust en geniet van het ontspannen leven. Leven in Wielewaal voelt als alle dagen weekend.

Opdrachtgever: BPD Ontwikkeling BV, Regio Zuid-West
Project:  De Nieuwe Wielewaal
Locatie: Rotterdam Zuid
Planning: ontwerp 2017 - heden, uitvoering 2021-heden
Stedenbouwkundig ontwerp: De Nijl Architecten
Landschap ontwerp: Bleeker Nauta landschapsarchitecten
Aannemer:Van Wijnen Stolwijk
Constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs bv